enjoy racing

  • home
  • race klassen
    • Mazda MaX5 Cup
    • DNRT Endurance
  • race cursus
  • racen met relaties
  • circuits
    • Zandvoort
    • Spa-francorchamps
    • Bilster Berg
    • Assen
    • Zolder
    • Chimay
    • Gedinne
  • contact
  • home
  • race klassen
    • Mazda MaX5 Cup
    • DNRT Endurance
  • race cursus
  • racen met relaties
  • circuits
    • Zandvoort
    • Spa-francorchamps
    • Bilster Berg
    • Assen
    • Zolder
    • Chimay
    • Gedinne
  • contact

Circuitpark Zandvoort

Het circuit van Zandvoort kenmerkt zich door een goede afwisseling van langzame en uitdagende snelle bochten. De hoogteverschillen in het duinlandschap maken dit een fijn circuit om op te rijden. Lees onder het kaartje meer over een aantal karakteristieke bochten en de geschiedenis van het circuit!
Foto

 

Tarzan bocht

Wellicht de meest bekende bocht van Nederland is de Tarzan bocht van het circuit van Zandvoort. Dit is de eerste bocht na het rechte stuk. Doordat hij 180 graden draait, is het één van de uitgewezen plekken om een goede inhaalactie uit te voeren.

Op de race cursus leer je om bij het aanremmen van deze bocht zo lang mogelijk links te rijden en pas heel laat de bocht in te sturen naar de apex. Zodoende kom je in een bijna rechte lijn met veel snelheid de bocht uit.

In de Mazda MaX5 Cup auto's, sturen we over het algemeen heel wat vroeger naar binnen. Door de hoge mate van grip van de auto's en de banden tegenwoordig, behoud je door vroeger in te sturen meer snelheid en ga je nog harder de bocht uit!
Foto

Gerlach - Hugenholtz

Na de Tarzan bocht volgt een combinatie van bochten, namelijk de Gerlach (rechterknik) en de Hugenholtz (krappe linkerbocht). De Hugenholtz bocht is ongetwijfeld de meest bekeken bocht door toeschouwers. 

Er is maar een héél smal straatje tussen het rechte stuk en de Hugenholtz bocht en daarom staat de bandenstapel hier heel dicht op de baan. De combinatie van de snelle Gerlach bocht en de langzame Hugenholtz, is één van de meest uitdagende van circuit Zandvoort.

Je kunt het je tegenwoordig bijna niet meer voorstellen, maar vroeger werden het rechte stuk en de Hugenholtz bocht slechts gescheiden door een paar in rij neergelegde strobalen!
Foto

Slotemakers

Na de swingende combinaties van Tarzan, Gerlach & Hugenholtz, rijdt je recht naar boven (de Hunserug op). Zodra je naar beneden rijdt, heb je een prachtig uitzicht naar de links-rechts waaierende Slotemakers bocht, die achter een duinpan verdwijnt. Hier kun je echt lekker op snelheid komen!

Deze bocht is vernoemd naar Rob Slotemaker, die in 1956 in Zandvoort de anti-slipschool oprichtte. Op 16 september 1979 verongelukte hij, toen zijn wagen spinde en tegen een geparkeerde marshall auto crashde.


Foto

Scheivlak

Nadat je op hoge snelheid de Slotemakers bocht uitkomt en rechtsaf naar beneden het Scheivlak induikt, realiseer je je dat dit een circuit is dat lang geleden is aangelegd. Door de duik naar beneden komt er veel druk op het linker voorwiel en je moet het stuur goed vasthouden om hier de controle over de auto niet kwijt te raken.

De helden van toen, hier op de foto Juan Manuel Fangio en Stirling Moss in de Mercedes W196 tijdens de Grand Prix van Zandvoort in 1955, raasden toendertijd al driftend het Scheivlak door!

Het Scheivlak is de laatste bocht van het oude circuit van Zandvoort. Waar het circuit vroeger rechtuit zijn weg vervolgde, ga je nu via de Masters bocht rechtsaf en kom je op een moderner gedeelte van het circuit terecht.
Foto

S-bocht

De Masters bocht wordt gevolgd door een zeer krappe rechterbocht, de Wilgenhaege bocht. Vervolgens gaat het linksaf door bocht 8, waarna je na een lang (bijna) recht stuk weer op hoge snelheid komt. Aan het einde van dit lange stuk moet je hard remmen voor de S-bocht, een rechts-links combinatie. Ook dit is weer een gedeelte van het circuit waar je goed kunt inhalen. 

Je komt hier weer terug bij het paddock gebied van het circuit, zodat je links en rechts van de baan weer meer toeschouwers ziet dan bij het achterliggende gedeelte van het circuit.
Foto

Arie Luyendijk bocht

Na de S-bocht volgt de Kumho bocht, vanwaar je zo vroeg mogelijk op het gas moet zien te gaan. In de MaX5 Cup auto's is de volgende bocht, de Arie Luyendijk bocht, namelijk volgas! Hoe eerder je op het gas gaat in de Kumho bocht en hoe strakker de lijn is die je in de Arie Luyendijk bocht rijdt, des te hoger is je snelheid op het rechte stuk!

Deze bocht is in 1999 vernoemd naar Arie Luyendijk, die de Indianapolis 500 wist te winnen in 1990 en 1997. In 1990 zette hij hierbij de gemiddelde snelheid op 299,307 km/h, een record dat tot vandaag de dag nog staat!


Foto

Historie

Als je op circuitpark Zandvoort bent, ontgaat het je een beetje dat het circuit zo'n rijke historie heeft. Toch heeft hier een enorme lijst van grote namen hun ronden gereden zoals o.a. Luigi Villoresi, Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Jack Brabham, Jim Clark, Graham Hill, Jacky Ickx, Jackie Stewart, Mario Andretti, Emmerson Fittipaldi, James Hunt, Gilles Villeneuve, Niki Lauda, Nelson Piquet, Ayrton Senna, Alain Prost en nog vele anderen! 

Op 7 augustus 1948 vond de eerste autorace plaats op het circuit van Zandvoort. De race werd gewonnen door de Thaise prins Birabongse Bhanudej Bhanubandh in een oude Maserati.
Foto
Prins Birabongse van Siam won de 1e Grand Prix van Zandvoort in 1948
Foto
De Tarzan bocht tijdens de 1e Grand Prix van Zandvoort in 1948
Foto
Prins Bira aan de leiding in de Hugenholtzbocht in 1948
Foto
Alberto Ascari in zijn Ferrari 125 F1 in de Hugenholtzbocht in 1949. 
Ascari verloor een wiel, viel uit en de zege ging naar zijn teamgenoot Luigi Villoresi. Prins Bira, de winnaar in 1948, finishde deze race als derde.
Foto
Juan Manuel Fangio in de Hugenholtzbocht in 1955. Na 100 ronden won hij de race in een Mercedes W196, op slechts 0,3 seconden van teamgenoot Stirling Moss. De derde plaats ging naar Luigi Musso in een Maserati.

Foto
De video's van de Grand Prix van Nederland in 1955 en 1963, geven ons een beeld van hoe de Tarzan bocht, de Gerlacht bocht, Hugenholtz, Hunserug en het Scheivlak er toen bij lagen. 

Goed zichtbaar zijn de strobalen langs de Hugenholtzbocht.

Jim Clark won de race in 1963 met een Lotus-Climax. Bruce McLaren viel uit met versnellingsbak problemen, later gevolgd door Graham Hill (oververhitte motor) en Jack Brabham (crash).
Foto
In 1978 reed Patrick Tambay met een onboard camera in zijn McLaren M26 over het circuit van Zandvoort. Op de video hiernaast is te zien hoe het circuit vroeger liep vanaf het Scheivlak.


Foto
Gilles Villeneuve had een inmiddels wereldberoemd moment op het circuit van Zandvoort tijdens de Grand Prix van 1979, zoals je op de video hiernaast kunt bekijken!
Foto
De laatste Grand Prix van Zandvoort werd verreden in 1985. Hier op de foto Nigel Mansell in 1983 en op de video een gevecht tussen Prost en Piquet in datzelfde jaar.

Sinds 1991 wordt op het circuit van Zandvoort jaarlijks de internationale Masters of Formule 3 georganiseerd. Bekende Nederlandse winnaars zijn Jos Verstappen in 1993 en Tom Coronel in 1997.

Andere bekende winnaars zijn o.a.: David Coulthard (1991), Pedro Lamy (1992), Takuma Sato (2001), Lewis Hamilton (2005), Paul di Resta (2006) en Nico Hulkenberg (2007)


Foto
Foto
Foto
In 2001 kwam de DTM naar Zandvoort.
Foto
In 2006 reed de A1 GP voor het eerst op het circuit van Zandvoort. Jeroen Bleekemolen reed voor team Nederland een fantastische race (zie de video hiernaast).
Foto
In 2011 deed het FIA GT3 kampioenschap Zandvoort aan. Tijdens dit evenement raceten ook de coureurs uit de Ribank Mazda MaX5 Cup!
Foto
In 2011 een Porsche GT3 op exact dezelfde plaats als Prins Bira in 1948!
Foto
Foto

Zelf racen op Zandvoort!

Foto
Wil jij ook zelf racen op 
het circuit van Zandvoort?

Bij Enjoy Racing kun je zonder race licentie racen op het circuit in een Mazda MaX5 Cup auto!

Klik hier om je aan te melden!

Bekijk de video hiernaast voor een impressie van het racen zonder licentie op circuitpark Zandvoort bij Enjoy Racing!
Powered by Create your own unique website with customizable templates.